Vad är stepp egentligen?

Vad är steppdans egentligen? Ja, det kan vara lite olika saker och själva ordet används lite hipp som happ. De flesta kulturer har någon form av perkussiv dans tex flamenco, kathak, gumboot, zapateado, clogging etc. Tap Dance är namnet på den afro-amerikanska perkussiva dansen och det är väl oftast den folk menar när de på svenska säger steppdans. Men ordet stepp används även överlag så fort som någon stampar med fötterna och det gör att det lätt blir missförstånd. Step Dance är benämningen för irländsk steppdans och Stepping är en helt egen och ganska annorlunda dans med mycket klappar och slag på kroppen. Lite nördigt, men ändå bra att kunna skilja på ord och benämningar för att få beskrivningar som stämmer med vad saker är och inte är.

I alla fall, House of Hoofing sysslar främst med Tap Dance och här kommer en väldigt kort historisk sammanfattning av denna afro-amerikanska steppdans.

Stepp/Tap var det första uttrycksmedlet i den afro-amerikanska kulturen som jazz, swing, funk och hip hop härstammar ifrån. Och det gäller även musikaliskt, mycket i jazz- och bluesmusiken kommer från stepp. Stepp är inte bara en rolig grej man ser i gamla musikalfilmer utan en komplex konstform som kan uttrycka alla olika sorters känslor.
Redan under tidig kolonialtid, började utvecklingen av det som senare skulle kallas tap. Med slaveriet kom olika afrikanska kulturer till Amerika och det var från början ett sätt för slavarna att kommunicera; ljud och rytmer hade olika betydelser. Slavarna fick inte äga något så i stället för att spela på trummor började de stampa rytmerna med fötterna.
Den afrikansk musiken och dansen blandades med allt annat som kom till Amerika och då framför allt irländsk kultur. Men inte Riverdance, som kom långt senare i historien, utan den traditionella irländska dansen sean-nós , gealiska för "old style". Sean-nós är en perkussiv dans med mycket fotarbete, lågt nära golvet. Den är improvisatorisk och fokus ligger på ljudet. 

Tap har så klart utvecklats ännu mer sedan dess, på väg till vad det är nu. Tidigare former av dansen är tex "Virginia Essence", "Buck Dance", "Wing Dance" och flera blandningar av dessa danser som också själva var egna, olika danser. Själva benämningen "Tap Dance" kom relativt sent i slutet på 1800-talet, då också metall-bitarna började fästas på skorna. Innan dess hade man haft vanliga läderskor och ibland med träsulor. 

Stepp innehåller fortfarande mycket av all denna historia och är mångfacetterad. Det finns ett flertal stilar t ex "Broadway Tap" som man kan se i musikaler, och "Rhythm Tap" där man har improvisation/freestyle som bas och fokus ligger på det musikaliska uttrycket. Hoofing då, som i House of Hoofing?? Ja, det är väl dansmässigt samma som Rhythm Tap, men en del av de nördigaste utövarna kallas hoofers ;-) Så här säger levande legenden Savion Glover: "While tap is a dance style; hoofing is a lifestyle. I'm a hoofer because I live and breathe tap dancing." (Och btw, hoofing uttalas som svenska muffin)

Det finns väl (och har funnits) lika många stilar som det finns dansare, men det är också lite av grejen med stepp, en individuell och fri konstform där man får skapa sin egen personliga stil. Dock alltid med en stor respekt för pionjärerna och kunskap om historien, det räcker inte att stampa lite i golvet.
Inom steppvärlden ser man oftast steppdansaren som en del av bandet med steppskorna (och golvet) som sitt instrument. Många utövare ser sig som rena musiker och inte dansare, och i USA har tap officiellt status som en egen konstform. Jazzlegenden Miles Davis nämner i sin självbiografi steppdansare när talar om vilka jazzmusiker som inspirerar honom mest.

YouTube - gamla legender & dagens stjärnor

Källhänvisning: 
"Jazz Dance: The Story Of Amercian Vernacular Dance", Marshall Sterns
"Tap Dancing America: A Cultural History" ,  Constance Valis Hill 
"Steppin' on the Blues", Jacqui Malone
"Tap Roots", Mark Knowles
"What the Eye Hears" Brian Seibert
"More Than a Novelty", Brenda Bufalino (Dance Magazine)